Vrijdag 21 juni hebben we de zomer ingeluid met de zomereditie van Het Helende Gerecht. Tijdens dit zomerse event stonden we stil bij onze roots, de invloed van voeding en hoe dit onze unieke levenskoers kleurt.
Wat zijn onze True Colors en welke gerechten horen hierbij? Zelf zijn wij, Xavier, Sharon en Vanessa, van gemengde afkomst wat er o.a. toe heeft geleid dat wij een voorliefde hebben voor het transcultureel systemisch werk. Dit blijkt ook onmisbaar in onze praktijk ShareNess. In het kader van onze verdiepende vakspecialisaties volgen wij voortdurend, vakgerichte trainingen en opleidingen. In die context hebben wij Hilbrand Westra, oprichter School voor Systemisch Bewustzijn, ontmoet en hem gevraagd als gastspreker voor deze editie van het Helende Gerecht. Wij ervaren Hilbrand als een bevlogen en inspirerende trainer. Wij waren dan ook verheugd dat zijn volle agenda het toeliet om op 21 juni onze gastspreker te zijn!
In een kleurrijke omgeving gevuld met kunst, cultuur en muziek, hebben onze deelnemers Hilbrand en elkaar ontmoet. Door het lezen van onderstaande blog krijg je een impressie van deze editie.
Mooie dingen bedenk je niet…..
De dag na Het Helende Gerecht. We bellen elkaar om na te praten. Tijdens ons gesprek staan we stil bij het feit dat we pas twee weken voor aanvang zijn begonnen met het online promoten voor deze editie. Ondanks dat de aanmeldingen niet in grote getallen binnenstroomden, hadden we er vertrouwen in dat er genoeg deelnemers zouden zijn om het event door te laten gaan. Ons vertrouwen was gegrond. Zoals een van de deelnemers zei; de mensen voor wie het bedoeld was om hierbij te zijn, hebben zich aangemeld. Dit was voelbaar.
De behoefte om te delen over roots en betekenis van eten, maakte dat er tijdens de ontmoetingsronde uitgebreid werd gedeeld. Aan de hand van de fotokaarten van Leena, werd het een ronde vol herkenning en erkenning. Xavier, Sharon en ik waren geraakt door alle openheid. Een van de deelnemers heeft ons vandaag een berichtje gestuurd om nogmaals te bedanken. …vooral echtheid zonder opsmuk, zo schreef ze. Met deze woorden vangt ze het treffend. Alles wat zich aandiende was echt.
En dan de presentatie van Hilbrand; ‘Kimchi met Kaas.’ Met volle aandacht werd er geluisterd naar zijn verhaal; Een geologische uiteenzetting over o.a. voeding van verre voorouders en de effecten hiervan op onze lichamen, effecten van migratie en gedwongen verplaatsing en betekenisgeving aan gerechten. De groep raakte niet uitgeluisterd en bleef vragen stellen. Kortom dit smaakt naar meer! (Zo ook de puntjes tosti’s met kimchi en kaas die werden uitgedeeld)
Tijdens ons telefoongesprek, kijken Sharon en ik (Vanessa) terug op dit alles. We zijn dankbaar en blij. En waar we meer dan dankbaar voor zijn; Xavier en zijn familie waren erbij! Zijn oma is recent overleden dus we hadden het begrepen als hij deze editie niet aanwezig kon zijn en er een vervangende cateraar was gekomen. Maar dit was niet het geval. BY FASSH (zus van Xavier) heeft de catering verzorgd en Esther Flora (moeder van Xavier) heeft haar schilderijen tentoongesteld. Een indrukwekkend en liefdevol eerbetoon aan haar moeder.
Dit alles bij elkaar en niet te vergeten de aanwezigheid van Daryl Jay Kyle en gitarist Domingus met hun geweldige optreden en de jamsessies na afloop (lees; wij waren dansend aan het opruimen), heeft ons een mooie editie bezorgd. Van deelnemers kregen we terug dat ze het als thuiskomen hebben ervaren.
Thuiskomen, zo hebben wij het bedoeld. Niet bedacht maar wel bedoeld. Sharon en ik zijn er vol van en raken niet uitgepraat. “Dit hadden we toch niet kunnen bedenken” zeg ik. Sharon: “Nee he, mooie dingen bedenk je niet” Ik: “Dat is een mooie titel voor een blog.” Sharon: “Wacht even die noteer ik anders vergeten we het.” Nou nee hoor lieverd. Inmiddels is het zaterdagnacht, zit ik senang achter mijn laptop en ben ik aanbeland bij het dankwoord.
Dank aan alle deelnemers die we hebben mogen ontmoeten, dank aan iedereen die in bovenstaande tekst benoemd staat, voor deze liefdevolle co-creatie en tot slot, dank aan Joy van der Saag, gastvrouw en host van de avond.
Het Helende Gerecht…..wil je er de volgende keer bij zijn?
De volgende editie vindt plaats op Zaterdag 9 november! Tijdens de Masterclass reis je met ons mee door de geschiedenis van de Surinaamse keuken via de gerechten die worden geserveerd, word je geïnspireerd door onze gastsprekers Gordon Sana en Michelle Signoury, geniet je van de Rhythm, Art & Poetry van Amby Cheneylise en worden je ogen gestreeld door het werk van Nala Nuala, een jonge Rotterdamse kunstenares. In deze multi-zintuigelijke setting kun je middels transculturele opstellingen de gelaagdheid van innerlijk werk ontdekken. De opstellingen worden begeleid door Sharon en Vanessa. Het belooft dus wederom een kleurrijke, verbindende en multi-zintuigelijke reis te worden met diverse heerlijke gerechten!
Neem alvast een muzikaal voorproefje en luister naar Binnenreis: https://ambycheneylise.bandcamp.com/track/binnenreis-2
Investering:
Ticketprijs: € 149,00 per persoon
Kom je gezellig met iemand samen? Kies dan voor een duo-ticket:
€ 240,00 per twee personen
Heb je deelgenomen aan een van de vorige edities en wil je er weer bij zijn? Dan krijg je een extra vriendenkorting.
Wat bieden ShareNess en Sister’s Kitchen & Cultures jou voor deze investering in jezelf:
- Een warm welkom met een hapje & drankje waarbij de ontvangst wordt verzorgd door onze event-gastvrouw, Joy van der Saag
- Een verdiepende Transculturele Masterclass met korte systemische opstellingen begeleid door Sharon & Vanessa. Beiden werken transcultureel en zijn gespecialiseerd in meergenerationeel trauma
- Tijdens de masterclass een muzikale co-creatie met Amby Cheneylise, Amby Cheneylise | CTD Movement
- Inspirerende gastspreker: Gordon Sana
- Expositie van het gelaagde werk van kunstenares Nala Nuala
- Michelle Sigourny als extra gastspreker. Zij neemt je mee in de tradities, gewoontes en verhalen die ze vanuit Suriname heeft meegekregen en hoe je dit terug kunt zien in de traditionele Surinaamse kleding die ze maakt
- Verrassende traditionele gerechten uit de Surinaamse keuken verzorgd door Sister’s Kitchen & Cultures
- Tijdens de laatste twee rondes van het eten (gedurende de Masterclass starten we al met de culinaire reis!) een interactief, verbindend en bovenal gezellig samenzijn met aandacht voor elkaars afkomst en cultuur
Verzeker jezelf van een plek door tijdig aan te melden. Dit in verband met een beperkt aantal tickets. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.